رجایی شهر تعطیل شد اما … | ناگفته‌های سعید رضوی فقیه از زندان رجایی شهر


سعید رضوی فقیه، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و روزنامه‌نگار سابق با اشاره به تعطیل شدن زندان رجایی شهر ناگفته‌هایی را از دوران حضور خود در این زندان گفت.

آقای رضوی فقیه که بین سال‌های 92 تا 94 در زندان رجایی‌شهر بوده است، گفت: با زندانیان عادی به دلیل آنکه گمنام هستند و دسترسی به رسانه‌ها ندارند خیلی بد برخورد می‌شد و وضعیت‌شان در زندان از ما خیلی بدتر بوده است.

چندی قبل رئیس قوه قضاییه در سفر به استان لبرز با اشاره به مسائل و مشکلات ناظر بر زندان‌ها دستور داده بود که زندان رجایی شهر هر چه زودتر تعطیل و به خارج شهر منتقل شود و محل فعلی آن، از وضعیت زندان بودن خارج شود.

سعید رضوی فقیه در گفت‌وگو با نیوز با بیان اینکه «زندانیان سیاسی در سالن ۱۲ بند ۴ زندان رجایی‌شهر بودند» گفت: این بخش زندان به نسبت سایر بخش‌های آن جای قابل تحمل‌تری بود اما به هر حال آن زندان وضعیت بسیار بدی داشت.

او در ادامه به وضعیت بهداشت در زندان رجایی شهر اشاره کرده و می‌گوید: یکی از مسائل زندانیان سیاسی مسئله‌ی بهداشت بود؛ یک نمونه‌ی کوچک در این مسئله ماجراهایی بود که سر لباس زندان پیش می‌آمد.

رضوی فقیه در توضیح بیشتر این موضوع گفت: این لباس مخصوص را باید هنگام اعزام به دادگاه و جاهای دیگر می‌پوشیدیم اما مسئله اینجا بود که کوهی از لباس آلوده که معلوم نبود هر کدام برای چه کسی است وجود داشت و زندانی‌ها مجبور بودند که یکی از همان لباس‌های آلوده را بپوشند.

او با بیان اینکه «حتی جایی هم برای تعویض لباس وجود نداشت و افراد مجبور بودند که در فضای عمومی برهنه شوند و آن لباس‌ را بپوشند» گفت: البته زندانیان سیاسی در بین خودشان یک پروتکلی داشتند که لباس زندان را نپوشند و به همین خاطر همیشه وقت اعزام درگیری‌های شدیدی با مسئولان زندان داشتیم و همین باعث فشار مضاعفی به زندانیان هنگام اعزام به دادگاه بود.

رضوی فقیه موضوع دیگری که باعث درگیری میان زندانیان و مسئولان زندان می‌شد را نحوه‌ی بازرسی بدنی دانست و گفت: برای برگشت به زندان هم هنگام بازرسی بدنی درگیری‌هایی وجود داشت زیرا زندانیان سیاسی تاکید داشتند که بازرسی بدنی صرفاً باید از روی لباس انجام شود و یا برای بازرسی‌های دقیق‌تر دستگاه‌های الکترونیکی تهیه شود.

او در پاسخ به این سوال که «زندانیان دیگر چه واکنشی به این نوع موضوعات داشتند؟»، گفت: برای سایر زندانیان علاوه بر آنکه هنگام اعزام مجبور بودند همان لباس‌های آلوده را بپوشند می‌بایست در زمان برگشت به زندان هم برای بازرسی کاملا برهنه می‌شدند.

این استاد سابق دانشگاه با بیان خاطره‌ای از دوران حضورش در زندان رجایی شهر گفت: هنگامی که در زندان بودم نیاز به عمل جراحی قلب پیدا کردم. بخشی از دلیل اینکه نیاز به عمل پیدا کردم به این خاطر بود که داروهایم در دسترس نبود. پس از عمل که برای معاینه نیاز بود از زندان بیرون برم به جهت اینکه حاضر نبودم لباس زندان را بپوشم اجازه‌ی خروج نمی‌دادند و در نتیجه برای معاینه پس از عمل هم امکان خروجم از زندان فراهم نبود. چندین بار این اتفاق تکرار شد تا اینکه خودشان پذیرفتند که بدون لباس بروم.

رضوی فقیه در ادامه می‌گوید: هنگامی که چهار روز بعد از عمل جراحی به زندان برگشتم هم به این خاطر که حاضر نشدم به آن شکلی که می‌خواستند بازرسی بدنی شوم خیلی اذیت کردند و در سرمای بهمن‌ماه دو ساعت معطل نگهم داشتند و بعد از آن هم به قرنطینه که به شدت آلوده بود منتقل کردند؛ البته بعد از چند ساعت در نهایت خودشان آمدند و عذرخواهی کردند.

این فعال سیاسی در پاسخ به این سوال که «وضعیت زندانیان غیرسیاسی در زندان رجایی شهر چگونه بوده است؟»، گفت: زندانیان عادی به دلیل آنکه گمنام هستند و دسترسی‌های زندانیان سیاسی به رسانه‌ها را ندارند و از طرف دیگر معمولا هم کسی از نظر حقوقی پرونده‌شان را پیگیری نمی‌کند وضعیت بدتری دارند.

او در ادامه‌ی پاسخ به این سوال می‌گوید: اگر افرادی که به دلیل مفاسد اقتصادی در زندان هستند را کنار بگذاریم بیشتر این زندانی‌ها از طبقات پایین اقتصادی جامعه هستند و با آنها خیلی بد برخورد می‌شد و واقعیت این است که وضعیت‌شان در زندان از ما خیلی بدتر بود.

رضوی فقیه در توضیح بیشتر این بخش از گفته‌های خود می‌گوید: ما زندانیان سیاسی این امکان را داشتیم که نافرمانی مدنی و اعتصاب غذا کنیم و مسئولان زندان هم در نهایت با ما وارد رایزنی می‌شدند و این نوع کارها به هر حال بازتاب رسانه‌ای هم پیدا می‌کرد. همین موضوع بر دستگاه قضایی و امنیتی و همینطور مسئولان زندان اثرگذار بود تا آنها به بخشی از خواسته‌های حداقلی زندانیان سیاسی پاسخ مثبت دهند.

این روزنامه‌نگار سابق با بیان اینکه «بخشی از خاطرات تلخ من در رجایی‌شهر و سایر زندانها فلاکت زندانیان عادی بود» گفت: آنها نه به رسانه‌ها دسترسی داشتند و نه امکان اینکه پرونده‌ی خود را پیگری حقوقی کنند برایشان فراهم بود.

رضوی فقیه با بیان اینکه «وضعیت زندان رجایی‌شهر به شدت غیربهداشتی بود» گفت: از طرفی وقتی یک نفر زندانی می‌شود طبیعتاً دیگر نمی‌تواند کار و درآمدی هم داشته باشد. خیلی‌هایشان علاوه بر اینکه خودشان نمی‌توانند هزینه‌های زندان خود را بپردازند بلکه خانواده‌هایشان نیز در تنگناهای شدید مالی هستند.

او در ادامه می‌گوید: این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که زندان‌های ما کاملا پولی شده‌اند و زندانیان باید خودشان هزینه‌ی لباس را بدهند. به یک معنای هزینه‌ی غذا را هم باید بدهند به جهت اینکه غذایی که زندان می‌دهد اساساً قابل خوردن نیست و زندانیان مجبور هستند که از فروشگاه‌ها مواد خوراکی تهیه کنند.

این فعال سیاسی با بیان اینکه «در همین موضوع هم ظلم مضاعفی رخ می‌داد»، گفت: مثلا در فروشگاه زندان رجایی‌شهر اقلام تاریخ مصرف گذشته با قیمتی بیشتر از آنچه که باید می‌بود به زندانیان فروخته می‌شد. در نتیجه زندانیانی که تمکن مالی کافی نداشتند در وضعیت بسیار فلاکت‌باری به سر می‌بردند یا لباسی که باید بپوشند را هم مجبور بودند از همان چیزی که داخل فروشگاه زندان عرضه می‌شد بخرند.

سعید رضوی فقیه در گفت‌وگو با نیوز می‌گوید: در زندان‌هایی زندانی بابت اتاق باید اجاره بپردازد حتی اگر «کف‌خواب» باشد. بسیاری زندانیان عادی مجبور بودند که بیگاری انجام دهند.

او در پاسخ به این سوال که «بیگاری در زندان به چه معناست؟»، گفت: بیگاری واژه‌ی کاملا مرسومی در زندان است. زندانی‌ها در ازای مزد اندکی کارهایی مثل تمیز کردن سرویس‌های بهداشتی را انجام می‌دهند. برخی هم بیگاری شخصی می‌کنند و برای زندانیان متمول کار می‌کردند.

رضوی فقیه در پاسخ به این سوال که «مسئولان وقت زندان رجایی‌شهر چه واکنشی داشتند؟»، می‌گوید: آنها هم با وجود دیدن این اتفاقات و حتی سوءاستفاده‌های دیگر اقدامی نمی‌کردند و گاه خودشان هم در رخ دادن چنین اتفاقاتی همکاری داشتند.

او با انتقاد از عدم تفکیک زندانیان گفت: گاه پیش می‌آمد که جوان 18- 19 ساله‌ای که به دلیل نزاع دستگیر شده بود را کنار کسانی قرار می‌دادند که به جرم قتل و تجاوز به عنف و … منتظر حکم اعدام بودند و همین امر باعث می‌شد که شاهد اتفاقات بسیار تاسف‌باری باشیم که چند مورد آن را هم اتفاقا با مسئولان وقت زندان در میان گذاشتم که به جایی هم نرسید.


گزارش تصویری خبرگزاری دولتی ایسنا از زندان رجایی شهر پس از تعطیلی را می‌توانید در ادامه ببینید.