رویکرد آیورودا به تبخال تناسلی

تئوری دوشا که به تشخیص بیماری ها کمک می کند.

طبق آیورودا سه دوشا یا سه نیروی پرانرژی فعالیت های بدن را کنترل می کنند. این دوشاها هستند

۱. واتا

۲. پیتا

۳. کافا

VATA: دوشا واتا مهم ترین دوشا از سه دوشا است. در کتاب های کلاسیک آیورودا گفته شده است که “پیتا، کافا و سایر بافت های بدن بدون کمک VATA لنگ در نظر گرفته می شوند.” واتا بر قسمت تحتانی بدن که زیر ناف است، غالب است. حرکات مایعات بدن، متابولیسم، دفع مواد زائد، انزال منی، هل دادن جنین به خارج از بدن، انتقال محرک به مغز و پاسخ به اندام ها و بافت ها، ضربان قلب، تنفس، حرکات بدن و غیره توسط VATA کمک می شود.

نواحی تحت سلطه واتا عبارتند از روده، ناحیه کمر، گوش، استخوان و پوست.

واتا به دلایل زیر خراب می شود.

۱. کنترل امیال طبیعی مانند ادرار، مدفوع، گرسنگی، تشنگی و غیره.

۲. آخر شب.

۳. عادات غذایی نامنظم.

۴. صحبت کردن با صدای بلند.

۵. بیش از حد فعالیت فیزیکی و ذهنی.

۶. مصرف غذاهای تند، خشک، تلخ.

۷. قرار گرفتن در معرض آب و هوای خشک و سرد شدید.

متضاد دلیل فوق الذکر واتای آسیب دیده را عادی می کند.

پیتا: پیتا دوشا به آتش بدن یا آگنی کمک می کند که نقش عمده ای در فعالیت های متابولیک بدن دارد. مکان هایی که پیتا در آن غالب است دستگاه گوارش، پوست، چشم، مغز و خون است. پیتا دمای بدن را حفظ می کند. ترشحاتی مانند رنگدانه های شیره گوارشی مانند ملانین (بهراجاکا پیتا)، هموگلوبین (رانجاکا پیتا) همه انواع پیتا هستند.

پیتا در نواحی ناف، معده، عرق، لنف، خون، چشم و پوست غالب است.

واتا به دلایل زیر خراب می شود.

۱. مصرف زیاد غذاهای تند، ترش، شور.

۲. مصرف زیاد الکل.

۳. قرار گرفتن بیش از حد در آب و هوای آفتابی گرم.

۴. کوتاهی مزاج.

۵. استفاده از سبزیجات خشک.

۶. سوء هاضمه غذا.

موارد مخالف دلیل فوق، پیتای آلوده را عادی می کند.

کافا: کافا حجم بدن، روان‌کاری، رطوبت، باروری، ثبات، قدرت و حافظه را تامین می‌کند. در هر زمان که لازم باشد به فرآیند اتصال کمک می کند. این سنگین ترین دوشا است.

نواحی تحت تسلط کافا عبارتند از سینه، گردن، سر، معده، چربی بدن، بینی و زبان.

کافا به دلایل زیر آسیب می بیند.

۱. خوابیدن در روز.

۲. مصرف شیرینی، غذای سرد، بیش از حد.

۳. مصرف ماهی، کنجد، نیشکر، شیر و فرآورده های لبنی.

متضاد دلیل فوق الذکر کافای آسیب دیده را عادی می کند.

هنگامی که این دوشاها در شرایط متعادلی هستند، بدن سالم باقی می ماند. اگر این دوشاها نامتعادل شوند بدن تسلیم بیماری می شود. دوشاها اغلب به دلیل تغییر در آب و هوا، فصول، سبک زندگی، رژیم غذایی و غیره دچار عدم تعادل می شوند. درمان این است که دوشاها را به حالت عادی برگردانید و سم یا آما تولید شده در شرایط نامتعادل را دفع کنید.

علل تبخال تناسلی

تبخال توسط ویروسی به نام ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد می شود که متعلق به همان خانواده ویروس هایی است که باعث آبله مرغان می شوند. دو نوع ویروس هرپس سیمپلکس وجود دارد

۱. هرپس سیمپلکس نوع ۱ (HSV-1) و بیشتر باعث تبخال دهان می شود

۲. هرپس سیمپلکس نوع ۲ (HSV-2). و بیشتر باعث تبخال تناسلی می شود

با این حال، هر دو نوع ۱ و نوع ۲ می توانند در ناحیه تناسلی، ناحیه دهان یا هر دو رخ دهند.

به دلیل سبک زندگی و رژیم غذایی ناسالم، تعادل ظریف بین دوشاها به هم می خورد. این آتش بدن یا آگنی را مختل می کند.

(آگنی آتش بدن است که مسئول تبدیل یک ماده به ماده دیگر است. مواد غذایی را تجزیه می کند، سموم و مواد زائد را از بین می برد، دمای بدن را حفظ می کند و با حفظ ایمنی قوی بدن در برابر هجوم میکروب ها مقاومت می کند.

آتش بدن که توسط دوشاهای متعادل کمک می شود، غذا را به طور کامل هضم می کند تا پاکوا آنا راسا (شکل مایع غذایی که به طور کامل توسط آنزیم های گوارشی هضم می شود) تشکیل شود که آماده جذب توسط بافت های بدن است. به گفته آیورودا پاکوا آنا راسا بدن و اجزای آن را تغذیه می کند تا بدن را عاری از بیماری نگه دارد. اما هنگامی که آتش بدن مختل می شود، هضم ناقص غذا ایجاد می شود که Apakwa Rasa (غذای هضم نشده) را تشکیل می دهد. غذای هضم نشده قادر به تغذیه اجزای بدن نیست که منجر به کاهش مقاومت بدن می شود.)

آگنی آشفته نمی تواند غذا را هضم کند و سموم به دلیل متابولیسم نامناسب در بدن انباشته می شوند. تجمع سموم ایمنی بدن را کاهش می دهد و راه را برای تهاجم میکروب ها هموار می کند.

هنگامی که فردی که ایمنی پایینی دارد با ویروس HSV تماس پیدا می کند، تبخال تناسلی یا دهانی او را مبتلا می کند.

سبک زندگی ناسالم

۱. بیش از حد غذا خوردن

۲. خواب بعدازظهرها.

۳. بیش از حد فعالیت بدنی.

۴. بیش از حد تلاش ذهنی

۵. مصرف مکرر غذا حتی زمانی که گرسنه نیستید.

۶. قرار گرفتن مداوم در آب و هوای آفتابی گرم

رژیم غذایی ناسالم

مصرف بیش از حد از

۱. غذای شور، ترش، تند و تند.

۲. کشک ترش

۳. الکل.

۴. پنیر

۵. غذای زغالی و بیش از حد پخته شده.

۶. کنجد، گرم بنگال، گرم اسب، روغن کنجد، آرد برنج، سیر، ماهی.

غذاهای مخالف

۱. کشک، نمک، قارچ، ساقه بامبو، میوه های ترش، گوشت، میگو، گوشت خوک با شیر مصرف نشود. غذاهای فوق را نباید با مخلوط کردن یک ماده با ماده دیگر مصرف کرد.

۲. جوانه، عسل و شیر را نباید با گوشت و ماهی مصرف کرد.

۳. ماهی و شیر: ماهی و آب نیشکر. انگور و گوشت خوک؛ عسل و گوشت خوک؛ شیر و انبه؛ شیر موز؛ غذاهای متضاد هستند

انتقال تبخال تناسلی

در شرایط زیر فرد می تواند به تبخال تناسلی مبتلا شود

۱. در صورت فعال بودن جنسی و انجام رابطه جنسی (دهانی یا تناسلی) با شرکای آلوده.

۲. فردی که تبخال دهان دارد در حین رابطه جنسی دهانی تبخال را به اندام های تناسلی شریک خود منتقل می کند و فردی که تبخال تناسلی دارد در هنگام مقاربت زمانی که با دستگاه تناسلی شریک زندگی خود تماس دارند این امر را به شریک جنسی خود منتقل می کند.

۳. این بیماری زمانی منتقل می شود که غشای مخاطی با یک منطقه آلوده تماس پیدا کند.

این بیماری بیشتر در مرحله فعال منتقل می شود. اما ممکن است حتی در مرحله بدون علامت (زمانی که فرد برای مدت زمان خاصی علائمی ندارد) گسترش یابد. ویروس برای انتقال خود به یک محیط مایع نیاز دارد. مایعات بدن مانند بزاق، مایع منی، ترشحات مجاری واژن و غیره. غشاهای مخاطی دهان، واژن، مجرای ادرار یا زخم های باز به دلیل مرطوب بودن، تهاجم ویروس را تسهیل می کنند.

در تبخال تناسلی عدم تعادل هر سه دوشا (VATA، PITTA، KAPHA) وجود دارد که به نوبه خود باعث آسیب لزیکا (لنف)، خون (rakta)، ماهیچه (mamsa) و پوست (twacha) می شود.

عدم تعادل دوشاها باعث آسیب پوست شده و ایمنی سلول های پوست کاهش می یابد. ویروس به این سلول های ضعیف حمله می کند و شروع به نشان دادن علائم در ناحیه آسیب دیده می کند.

علائم موضعی

۱. احساس شکستن

۲. ادم

۳. درد

۴. احساس محدودیت

۵. احساس خزش مورچه

۶. بسیاری از فوران های کوچک در یک منطقه کوچک جمع می شوند.

۷. این فوران ها یا تاول ها به زودی با ترشحات می ترکند.

۸. این تاول ها با توجه به دخالت دوشا رنگ های مختلفی خواهند داشت. (قرمز مایل به سیاه یا آبی در واتا، قرمز، زرد، رنگ مسی در پیتا، سایه های سفید در کافا).

سیستم ایمنی ضعیف بدن سعی می کند در برابر تهاجم ویروس مقاومت کند، اما در رسیدن به هدف ناکام است. در این تلاش بیهوده علائم سیستمیک زیر نشان داده می شود.

علائم سیستمیک

۱. تب

۲. ضعف

۳. سوء هاضمه

۴. روده های معیوب

۵. افزایش تکرر ادرار.

۶. بدن درد.

۷. افزایش تشنگی.

نامتعادل واتا باعث علائمی مانند درد، تورم و بدن درد می شود

پیتا نامتعادل و خون و پوست آلوده باعث می شود

۱. تاول،

۲. تغییر رنگ پوست،

۳. باعث احساس سوزش و تب شود.

کافای نامتعادل و لنف آلوده باعث خارش و احساس سوزن سوزن شدن می شود.

پس از اولین حمله، ویروس از پوست از طریق مسیرهای عصبی به سمت پایه عصب حرکت می کند و غیر فعال می شود. در حال حاضر فرد مبتلا به تبخال عاری از همه علائم خواهد بود. اما عدم تعادل دوشاها همچنان پابرجاست.

فعال شدن مجدد ویروس برای ایجاد شیوع

در زمان های غیر قابل پیش بینی، ویروس فعال می شود. با عبور از مسیر عصبی تکثیر می شود و دوباره روی پوست ظاهر می شود و علائم را به صورت موضعی نشان می دهد. شدت علائم ترک به قدرت ایمنی بدن بستگی دارد.

لگن یا شرونی، اعصاب و پوست تحت تسلط واتا هستند. وقتی واتا در اثر عوامل رسوب‌دهنده خراب می‌شود، ویروس خفته در قاعده انتهای عصب را دوباره فعال می‌کند و ویروس از مسیرهای عصبی عبور می‌کند تا به سطح پوست برسد.

عوامل رسوب دهنده

همانطور که می دانیم شیوع بیماری ها دارای عوامل تشدید کننده کمی هستند

۱. قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید.

۲. بیماری،

۳. رژیم غذایی نامناسب،

۴. استرس عاطفی

۵- استرس جسمانی

۶. اصطکاک،

۷. استروئیدها

۸. قاعدگی.

۹. استرس عاطفی.

۱۰. ضربه و آمیزش تناسلی.

۱۱. عفونت های مکرر مانند سرماخوردگی یا ذات الریه.

این عوامل باعث افزایش واتا و افزایش واتا باعث فعال شدن ویروس می شود که غیرفعال است.

ایمنی پایین دوشاهای نامتعادل سیستمیک با تخریب آتش بدن (آگنی) با متابولیسم بدن تداخل می کنند. این منجر به سوء هاضمه و عدم جذب مواد مغذی می شود که به نوبه خود باعث ایمنی ضعیف می شود. به دلیل کاهش ایمنی بدن در برابر شیوع بیماری مقاومت نمی کند.

نکات آیورودا برای جلوگیری از شیوع

اجتناب کردن

۱. غذاهای تند، ترش، سرخ شده و بی ارزش که واتا را تشدید می کند.

۲. عوامل ایجاد کننده.

۳. خواب بعد از ظهر.

۴. فرآورده های گوشتی روی سرخ شده یا سرخ شده در روغن یا چربی.

۵. غذای زغالی و بیش از حد پخته شده.

۶. مصرف مواد غذایی مخالف مانند ماهی و شیر و غیره

۷. فعالیت بدنی بعد از غذا

۸. حمام کردن بلافاصله بعد از ورزش یا کارهای سنگین در فضای باز.

عسل، انار و میوه های Emblica officinalis، حبوبات، خرما و کشمش را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

یوگا و مدیتیشن را برای کنترل اختلالات عاطفی تمرین کنید

مراجع آیورودا

۱. Sushruta Samhita

۲. چاراکا سامهیتا

۳. مدهاوا نیدانا

۴. Ashtanga Sangraha

۵. یوگا راتناکارا

رژیم آنلاین دکتر روشن ضمیر https://rdiet.ir/ رژیم کتوژنیک دکتر روشن ضمیر